Sposób przygotowania:
Sałatka z ogórkiem i paprykąI
1. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne plastry.
2. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w podłużne paski.
II
3 Czosnek obieramy, cebulę obieramy, kroimy w krążki i układamy na dnie słoika.
III
4.Następnie układamy w słoikach ogórki oraz paprykę..
IV
5.. Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach, dodajemy pieprz, gorczyce oraz ziele angielskie i szczelnie zamykamy słoiki.
6. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
7. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
V
8. Gotowe, smacznego.