Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Sałatka z ogórkiem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna sałatka z ogórkami oraz papryką, idealna, jako dodatek do mięsa w aromatycznej przyprawie.

Sałatka z ogórkiem i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z ogórkiem i papryką

Składniki:

Składniki na zalewę:

  • 3 szk. cukru
  • 20 szk. wody
  • 4 szk. octu 10%
  • 6 łyżek soli
  • 1 opakowanie kurkumy

Składnik do każdego słoika:

Sposób przygotowania:

Sałatka z ogórkiem i papryką

I

Sałatka z ogórkiem i papryką
przygotowujemy ogórki, oraz paprykę. Ogórki kroimy w podłużne plastry a paprykę obieramy z nasion i również kroimy w podłużna paski.

1. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne plastry.

2. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w podłużne paski.

II

Sałatka z ogórkiem i papryką
obieranie i przygotowanie cebuli oraz czosnku.

3 Czosnek obieramy, cebulę obieramy, kroimy w krążki i układamy na dnie słoika.

III

Sałatka z ogórkiem i papryką
Układanie warzywa w słoikach litrowych.

4.Następnie układamy w słoikach ogórki oraz paprykę..

IV

Sałatka z ogórkiem i papryką

5.. Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach, dodajemy pieprz, gorczyce oraz ziele angielskie i szczelnie zamykamy słoiki.

6. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.

7. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.

V

Sałatka z ogórkiem i papryką

8. Gotowe, smacznego.