zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2415]

Ogórki po meksykańsku na zimno

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Piekielnie ostre ogóreczki

Ogórki po meksykańsku na zimno

Składniki:

Ogórki po meksykańsku na zimno

 

  • 2,5 kg ogórków ( mogą być malutkie)
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 2 łyżeczki chilli
  • 2 główki czosnku
  • 3 łyżki soli
  • 8 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Ogórki po meksykańsku na zimno
Ogórki umyć. Jeżeli mamy duże to pokroić na kawałki, a jeżeli malutkie to przekroić wzdłuż lub zostawić całe.
Odstawić na 5 godzin. Po upływie tego czasu dodać pokrojony w kostkę czosnek, chilli, cukier, ocet i olej. Wszystko wymieszać i ponownie odstawić na 5 godzin. Ogórki układać w słoiki, zalać powstałym z przypraw sokiem, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.
UWAGA! Tych ogórków się nie pasteryzuje, doskonale przechowują się w piwnicy lub innym chłodnym miejscu.

Tagi:

ogórki