Sposób przygotowania:
Ogórki po szwedzku
Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut. Na dno słoików wkładamy łyżeczkę gorczycy, po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Ogórki, marchew i paprykę myjemy. Marchew obieramy, paprykę przekrawamy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Ciepłą wodę mieszamy z pół szklanki soli. Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w plasterki a paprykę w paski. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy warzywa roztworem i pozostawiamy na 2h. Odcedzamy. Układamy luźno w słoikach. Przygotowujemy zalewę: 1l wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy ocet. Mieszamy i zalewamy słoiki do pełna. Zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 20 minut w 100 stopniach C.
skuter5
robaczek
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
mocsłodkości