kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Ogórki po szwedzku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ogórki po szwedzku nazywane tez szwedzką sałatką są świetnym sposobem na zamknięcie lata w słoiku. Zimą taka sałatka będzie świetnym dodatkiem do obiadu i mięs. Jest słodkawa, chrupiąca i pyszna.

Ogórki po szwedzku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki po szwedzku

 

  • (na 5 słoików 1l)
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 cebule
  • strąk czerwonej papryki
  • 2-3 marchewki
  • pół szklanki soli
  • zalewa: 1l wody
  • 250ml octu 10%
  • 750g cukru
  • dodatki: gorczyca, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Ogórki po szwedzku
Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut. Na dno słoików wkładamy łyżeczkę gorczycy, po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Ogórki, marchew i paprykę myjemy. Marchew obieramy, paprykę przekrawamy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Ciepłą wodę mieszamy z pół szklanki soli. Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w plasterki a paprykę w paski. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy warzywa roztworem i pozostawiamy na 2h. Odcedzamy. Układamy luźno w słoikach. Przygotowujemy zalewę: 1l wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy ocet. Mieszamy i zalewamy słoiki do pełna. Zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 20 minut w 100 stopniach C.
Ogórki po szwedzku
Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w plasterki a paprykę w paski. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużym garnku.
Ogórki po szwedzku
Zalewamy warzywa roztworem i pozostawiamy na 2h. Odcedzamy.
Ogórki po szwedzku
Przygotowujemy zalewę: 1l wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy ocet.
Ogórki po szwedzku
Zalewamy słoiki do pełna. Zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 20 minut w 100 stopniach C.

Tagi:

ogórki