edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Ogórki po żydowsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i chrupiące ogórki po żydowsku to harmonijne połączenia smaków łagodnego z ostrym. Gorąco polecam wypróbować ten przepis.

Ogórki po żydowsku

Składniki:

Ogórki po żydowsku

 

  • 1. 2 kg ogórków
  • 2. 3 marchewki
  • 3. 2 cebule
  • 4. Pęczek kopru
  • 5. Świeże liście selera
  • 6. Świeże liście pietruszki
  • 7. Liście Laurowe
  • 8. Gorczyca
  • 9. Ziele angielskie
  • Składniki zalewy:
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

Ogórki po żydowsku
1. Cebulę i marchew obieramy i kroimy w plasterki.

2. Wyparzamy dokładnie słoiki i wkładamy po kolei: cebulę, marchew, koper, natkę pietruszki, liście selera, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i na sam koniec ogórki.

3. Składniki na zalewę zagotowujemy i wlewamy do słoików.

4. Przez 5 minut pasteryzujemy słoiki licząc od momentu zagotowania się wody, następnie odwracamy słoiki do góry dnem, aż do ostygnięcia.