ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Papryka na słodko-kwaśno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Papryka na słodko-kwaśno w słoikach na zimowe dni, jest pyszna do obiadu, kanapek, do zakąski, sałatek.

Papryka na słodko-kwaśno Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Papryka na słodko-kwaśno

 

Sposób przygotowania:

Papryka na słodko-kwaśno
Sposób przygotowania tej papryki jest bardzo łatwy, mało czasochłonny, robię tak od paru lat i zawsze słoiki są dobrze zrobione,nie psują się.

Umyte papryki przekroić na połowę, usunąć zer środka miękki miąższ, pokroić papryki na kawałki 3-4 cm i wsypać do garnka.

Dodać pokrojone na piórka obrane cebule, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę, cukier, sól.

Wlać wodę (ilość potrzebna od ilości słoików), po zagotowaniu gotować na średnim ogniu z 10 minut, z 2 minuty przed końcem gotowania wlać olej, ocet, wsypać pieprz mielony.

Słoiki wyparzone (wlać trochę wody do słoików i w mikrofalówce na najwyższej mocy z 4 minuty), do słoików wlewać chochelką paprykę, zakręcić , w dużym garnku na ściereczce kuchennej postawić na zakrętkach i pasteryzować z 20 minut, wystudzić na zakrętkach potem normalnie postawić i przechowywać w ciemnym miejscu.
Papryka na słodko-kwaśno
Wszystkie składni od razu gotujemy w zalewie.
Papryka na słodko-kwaśno
Można tez pasteryzować w piekarniku na 140C bez termoobiegu z 30 minut.