Sposób przygotowania:
Ogórki żydowskie z marchewką
Ogórki kroimy w dość grube plasterki. Obraną marchew ścieramy na grubej tarce lub kroimy w cienkie plasterki.
Do słoików przekładamy na dno marchew, następnie ogórki, cebulę, dodajemy po kawałku chrzanu, ziele angielskie i po pół łyżeczki gorczycy.
Z wody, octu, cukru, soli, ostrej papryki i pieprzu zagotowujemy zalewę. Zalewamy w słoikach ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10-15 minut.
Do słoików przekładamy na dno marchew, następnie ogórki, cebulę, dodajemy po kawałku chrzanu, ziele angielskie i po pół łyżeczki gorczycy.
Z wody, octu, cukru, soli, ostrej papryki i pieprzu zagotowujemy zalewę. Zalewamy w słoikach ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10-15 minut.