jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 436]

Pomidory podłużne suszone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie pomidorki ususzone w piekarniku są nie powtarzalne, bez konserwantów i można je w dowolny sposób przygotować z ziołami w oleju samemu do słoiczków. Suszę co roku takie ze swojej działki. Polecam :)

Pomidory podłużne suszone Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pomidory podłużne suszone

 

  • Pomidory podłużne lima 3 kg
  • sól kamienna grubsza do posypania

Sposób przygotowania:

Pomidory podłużne suszone
Pomidorki podłużne odmiana lima przeznaczone na suszenie przeprać i umyć dokładnie, osuszyć. 

Przeciąć na pól i wydrążyć łyżeczką nasiona, ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. 

Wstawić do piekarnika,nastawić termoobieg i suszyć przy delikatnie uchylonych drzwiczkach na 3 cm w 100 - 130 stopniach około 3 godziny. 

Zaglądać i wyjmować jeżeli niektóre już są ususzone, w połowie suszenia posolić pomidory solą kamienną grubszą. Gotowe wyjmować i można dowolnie przyprawić i włożyć do słoików.
POmidory podłużne suszone
Pomidory umyć dokładnie i osuszyć na ściereczce
POmidory podłużne suszone
Przekroić na połówki i wykroić części szypólkowe
POmidory podłużne suszone
Wyjąć z każdego pomidorka nasiona łyżeczką
POmidory podłużne suszone
Włożyć do piekarnika na blaszkę wyłożoną matą silikonową
POmidory podłużne suszone
Wpołowie suszenia posypać solą
POmidory podłużne suszone
Pilnować bo różnie sis suszą pomidorki, niektóre mogą wszceśniej być gotowe