Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Ogórki w musztardzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
  • KALORIE: 30
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki marynowane w musztardzie, która nadaje wyrazistego smaku. Bardzo prosty i szybki przepis na przygotowanie ogórków na zimę jako dodatek do mięsa albo na kanapki.

Ogórki w musztardzie

Składniki:

Ogórki w musztardzie

 

Składniki na zalewę:

  • 30 szklanek wody
  • 10 szklanek octu 10 %
  • 10 szklanek cukru
  • 60 łyżek musztardy sarepskiej
  • 20 łyżek soli

Składniki do słoika:

Sposób przygotowania:

Ogórki w musztardzie

I

Ogórki w musztardzie
Przygotowanie zalewy z musztardy sarepskiej oraz octu i wody.

1. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy.

II

Ogórki w musztardzie
przygotowanie ogórków

2. Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy tzw. dupki i kroimy w podłużne plastry.

III

Ogórki w musztardzie
przygotowanie zalewy

3. Ogórki układamy pionowo w słoikach.

4. Do każdego słoika dodajemy przyprawy, ziele angielskie, pieprz oraz gorczycę.

5. Zalewamy zalewą pozostawiając około 1 centymetra przestrzeni od góry słoika.

6. Zakręcamy szczelnie, każdy słoik i pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.

IV

7. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
8. Gotowe, smacznego.