Sposób przygotowania:
Ogórki w musztardzieI
1. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy.
II
2. Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy tzw. dupki i kroimy w podłużne plastry.
III
3. Ogórki układamy pionowo w słoikach.
4. Do każdego słoika dodajemy przyprawy, ziele angielskie, pieprz oraz gorczycę.
5. Zalewamy zalewą pozostawiając około 1 centymetra przestrzeni od góry słoika.
6. Zakręcamy szczelnie, każdy słoik i pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
IV
7. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
8. Gotowe, smacznego.