Sposób przygotowania:
Sałatka z ogórków na zimę
Ogórki dokładnie myjemy, kroimy nożem w plastry lub ścieramy na szatkownicy. Cebulę obieramy, kroimy w pióra. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy razem z cebulą i ogórkami do większej miski, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy. Odstawiamy warzywa na godzinę żeby puściły sok, nie odciskamy.
Dodajemy drobno posiekany koper, pozostałe przyprawy, wlewamy zagotowany ocet z cukrem, olej. Sałatkę mieszamy, nakładamy do umytych i wyparzonych słoików.
Pasteryzujemy przez 5 minut.
Dodajemy drobno posiekany koper, pozostałe przyprawy, wlewamy zagotowany ocet z cukrem, olej. Sałatkę mieszamy, nakładamy do umytych i wyparzonych słoików.
Pasteryzujemy przez 5 minut.