nuleczka

nuleczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Syrop miętowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Syrop, który nadaje się znakomicie do herbaty czy też czekolady na gorąco oraz jako dodatek do deserów i ciast.

Syrop miętowy

Składniki:

Syrop miętowy

 

  • 10 większych, rozłożystych gałązek mięty
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Syrop miętowy
Miętę ( listki i łodygi) dokładnie myję ( można je nawet sparzyć) a następnie przekładam do garnka i zalewam wodą. Zagotowuję i odstawiam na 24 godziny. Odcedzam płyn przez sitko i odciskam dokładnie gałązki mięty.

Do płynu dodaję cukier oraz sok z cytryny i zagotowuję od czasu do czasu mieszając póki cukier się rozpuści. Następnie dalej gotuję na mniejszym ogniu około 30- 60 minut aż syrop nieco zgęstnieje.

Gorący syrop przelewam do małych butelek.