Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1039]

Marynowane pomidorki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Marynowane koktajlowe pomidorki w słodko kwaśnej zalewie, warto przygotować na zimę do spiżarki jako dodatek do różnych dań.

Marynowane pomidorki

Składniki:

Marynowane pomidorki

 

Składnik na zalewę:

Sposób przygotowania:

Marynowane pomidorki

I

Marynowane pomidorki
Przygotowanie cebuli oraz czosnku, obieramy i kroimy.

1. Cebulę oraz czosnek obieramy, cebulę kroimy na plasterki a czosnek na mniejsze cząstki i układamy na dnie słoików.

II

Marynowane pomidorki
Układanie pomidorów w słoikach.

2. Pomidory myjemy, osuszamy i również układamy w słoikach.

III

Marynowane pomidorki

3. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy do chwili zagotowania.

4. Gorącą zalewą zalewamy pomidory i szczelnie zakręcamy słoiki.

5. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.

IV

6. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.

7. Gotowe, smacznego.