migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1268]

Ogórki w zalewie gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Co roku przygotowuje wiele przetworów. Mam swoje sprawdzone przepisy, które obowiązkowo robię co roku. Ale czasem sięgam po coś nowego, co do tej pory było mi nie znane. Tak było właśnie z ogórkami w zalewie z dodatkiem przyprawy gyros.

Ogórki w zalewie gyros Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki w zalewie gyros

 

  • ok 2,5 kg średnich ogórków gruntowych
  • 3-4 marchewki
  • 3-4 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 2,5-3 szklanki cukru
  • 1-1,5 szklanki octu 10 %
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie ulubionej przyprawy gyros (ok 25-30g)

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie gyros
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć, ja robię nieobierane. Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry.

Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić.

Przygotować pozostałe warzywa. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ja starłam na szatkownicy do kapusty. Wszystkie warzywa dodać do ogórków. Dokładnie wymieszać.

Następnie dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros. Ja daję 3 szklanki cukru i 1 szklankę octu, jak wolimy bardziej octowe dajemy mniej cukru a więcej octu.

Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił. Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać. Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików.

Słoiczki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokośc ok 3/4 słoika. Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml.

Z tej ilości składników wyszło mi 7 słoiczków o pojemności 500 ml.
Ogórki w zalewie gyros
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć, ja robię nieobierane. Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry. Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić.
Ogórki w zalewie gyros
Przygotować pozostałe warzywa. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ja starłam na szatkownicy do kapusty. Wszystkie warzywa dodać do ogórków.
Ogórki w zalewie gyros
Do warzyw dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros. Ja daję 3 szklanki cukru i 1 szklankę octu, jak wolimy bardziej octowe dajemy mniej cukru a więcej octu. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił. Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
Ogórki w zalewie gyros
Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić.