lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Korniszony z 6% octem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zawsze rozcieńczałam ocet aby był 6% teraz już nie muszę tego robić. Idę do sklepu i kupuje i do tego smakowy.

Korniszony z 6% octem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Korniszony z 6% octem

Składniki:

  • Ogórki gruntowe (małe lub średnie) na 7 słoiczków 500 ml
  • marchew 4 szt
  • koper 7 szt ( główka)
  • ziele angielskie 14 szt
  • liście laurowe 7 szt
  • czosnek 7 ząbków
  • świeży chrzan 7 cm ( po 1 cm na słoiczek)
  • ziarenka pieprzu 14 szt
  • gorczyca 31/2 łyżeczki ( po pół na słoiczek)
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 6% czosnkowy i koperkowy
  • 6 łyżek cukru
  • czubata łyżka soli

Sposób przygotowania:

Korniszony z 6% octem

Krok 1

Słoiki wyparzam i wycieram do sucha i wkładam po kolei ziele, listek, chrzan, czosnek, pieprz, gorczycę, koperek i marchewkę pokrojoną w słupki.

Krok 2

Umyte ogóreczki wkładam ciasno do słoiczków.

Krok 3

Do garnka wlewam wodę i ocet. Wsypuje cukier i sól i zagotowuje. Zalewam zalewa ogórki i pasteryzuje koło 10 minut od zagotowania. Smakowy ocet dodatkowo wzmacnia smak.

Korniszony z 6% octem
Słoiki wyparzam i wycieram do sucha i wkładam po kolei ziele,listek,chrzan,czosnek,pieprz,gorczycę,koperek i marchewkę pokrojoną w słupki.
Korniszony z 6% octem
Umyte ogóreczki wkładam ciasno do słoiczków.