Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pasteryzowane ogórki w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ogórki w octowej zalewie są świetnym dodatkiem do dania z mięsem lub sałatek.

Pasteryzowane ogórki w zalewie octowej

Składniki:

Pasteryzowane ogórki w zalewie octowej

 

  • 1 kg ogórków
  • 2 łyżki octu 10 %,
  • 2 łyżeczki soli kamiennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 liście laurowe
  • gałązka kopru z nasionami
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 wiórka chrzanu
  • 4 krążki marchewki
  • 1 mała cebula

 

Sposób przygotowania:

Pasteryzowane ogórki w zalewie octowej
Ogórki dokładnie umyć. Do każdego słoika na dno włożyć koper, cebulę, następnie ciasno ułożyć ogórki, dodać gorczycę, liść laurowy, marchewkę, chrzan, cukier, sól i ocet. Zalać zimną wodą, zakręcić zakrętki. Włożyć do garnka z wodą, zagotować. Utrzymywać w bardzo lekkim wrzeniu około 15 minut. Ostudzić, przechowywać w chłodnym miejscu.

Tagi:

ogórki