kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Kotlety schabowe z jarzynowymi wiórkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotlety są bardzo miękkie i smaczne. Kawałki serka śmietankowego lekko roztopionego dodają mięsku świetnego aromatu i smaku.

Kotlety schabowe z jarzynowymi wiórkami

Składniki:

Kotlety schabowe z jarzynowymi wiórkami

 

  • 4 plastry schabu
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • 2 marchewki
  • 1/ 2 selera
  • 1/ 2 śmietankowego serka topionego

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z jarzynowymi wiórkami
1. Plastry schabu umyć, osuszyć i lekko rozbić. Przyprawić solą i pieprzem, panierować je w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 4-5 minut.

2.Obraną marchewkę oraz seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wiórki smażyć 3 minuty na łyżce oleju, mieszając od czasu do czasu.

3. Kotlety ułożyć w naczyniu do zapiekania, a na nie wyłożyć jarzynowe wiórki. Serek topiony pokroić w cienkie plasterki i wyłożyć na wiórki. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.