Sposób przygotowania:
Cukinia w zalewie gyros
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końce i pokroić w plastry (te końce nieco grubsze pokroiłam w pół plastry). Pokrojoną cukinie przełożyć do miski. Posolić i dokładnie wymieszać, odstawić.
W międzyczasie przygotować resztę warzyw. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub poszatkować na szatkownicy do kapusty na cienkie plasterki.
Przygotowane warzywa dodać do cukinii i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ocet, cukier, olej i przyprawę gyros.
Ponownie wszystko wymieszać aby cukier prawie się rozpuścił. Sałatkę odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie przemieszać kilka razy. Potem sałatkę przełożyć do słoików razem z powstałą zalewą.
Słoiki dokładnie zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami.
Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 10-15 minut od zagotowania. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml.
Zpodanych składników wyszło mi 6 słoiczków o pojemności 500 ml.
W międzyczasie przygotować resztę warzyw. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub poszatkować na szatkownicy do kapusty na cienkie plasterki.
Przygotowane warzywa dodać do cukinii i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ocet, cukier, olej i przyprawę gyros.
Ponownie wszystko wymieszać aby cukier prawie się rozpuścił. Sałatkę odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie przemieszać kilka razy. Potem sałatkę przełożyć do słoików razem z powstałą zalewą.
Słoiki dokładnie zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami.
Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 10-15 minut od zagotowania. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml.
Zpodanych składników wyszło mi 6 słoiczków o pojemności 500 ml.