WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 784]

Ogórki w zalewie musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedne z moich ulubionych przetworów. Słodko - pikantne, kruche ogórki w słupkach, w zalewie musztardowej.

Ogórki w zalewie musztardowej

Składniki:

Ogórki w zalewie musztardowej

 

  • 4 kg ogórków
  • listki laurowe
  • zielę angielskie
  • ziarna gorczycy
  • 2 litry wody
  • 2 szkl octu
  • 5 płaskich łyżek soli
  • 2 szkl cukru
  • mały słoiczek musztardy

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki

Ogórki w zalewie musztardowej
Ogórki najlepsze są młode, ale mogą być też większe.

Ogórki myjemy i obieramy. Kroimy w słupki i układamy dość ciasno w słoikach.

Zalewa

Ogórki w zalewie musztardowej
Do zalewy można użyć każdej ulubionej musztardy.

Gorącą wodę mieszamy z cukrem, solą i octem. Po wysuszeniu mieszamy z musztardą.

Dodatki

Ogórki w zalewie musztardowej
Do każdego słoiczka dokładamy przyprawy.

Do każdego słoika z ogórkami dokładamy po listku laurowym, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pół łyżeczki gorczycy.

Wekowanie

Ogórki w zalewie musztardowej

Każdy słoik z ogórkami zalewamy zalewą i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut. Po kilku dniach są gotowe do jedzenia.