WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1968]

Sałatka szwedzka z ogórków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka szwedzka czyli sałatka z ogórków gruntowych, marchewki i cebuli oraz przypraw, do słoików na zimę.

Sałatka szwedzka z ogórków Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sałatka szwedzka z ogórków

 

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 150 g marchewki
  • 150 g cebuli
  • Kilka ząbków czosnku
  • 1/3 szklanki octu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli kamiennej 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

Sałatka szwedzka z ogórków

ETAP 1:

Ogórki umyć i osuszyć. Odciąć końcówki i pokroić w plasterki. Wrzucić do miski. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do ogórków. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Dodać do warzyw.

Warzywa wymieszać. Dodać czosnek obrany i pokrojony w połówki. Polać warzywa octem i olejem. Posypać cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny.

Po tym czasie sałatkę nałożyć do słoików razem z zalewą. Zakręcić.

Pasteryzowac 15 minut. Odwrócić do góry dnem. Wystudzić, a następnie odstawić w chłodne miejsce.

Sałatka szwedzka z ogórków
Sałatka szwedzka po pasteryzowaniu odwrócona do góry dnem
Sałatka szwedzka z ogórków
Wyparzone słoiki napełnione sałatką szwedzką
Sałatka szwedzka z ogórków
Warzywa wymieszane z przyprawami i odstawione na 2 godziny
Sałatka szwedzka z ogórków
Olej, ocet, cukier, sól i pieprz dodane do warzyw
Sałatka szwedzka z ogórków
Ogórki umyte i pokrojone w plasterki