Sposób przygotowania:
Ogórki z papryką
Najpierw przygotowuję solankę. Wodę zagotowuję z solą i gorczycą, odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Ogórki dokładnie myję, każdego przekrawam wzdłuż na pół i zalewam zimną solanką. Odstawiam ogórki w solance na 2 godziny. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne i kroję w paseczki. Cebulę obieram i kroję w półplastry, sparzam wrzątkiem. Do suchych i wyparzonych słoików wkładam cebulę, ogórki osączone z solanki i na wierzch paprykę. Gorczycę z solanki wkładam po równo do każdego słoika. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania. Do każdego słoika wkładam po 3 ziarna ziela angielskiego i 6 ziaren pieprzu, zalewam gorącą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcam i pasteryzuję ok. 5 minut. Wyjmuję, osuszam i przenoszę słoiki do spiżarni.