Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ogórki z chili

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
  • KALORIE: 33
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Każdy się zajada więc dzielę się przepisem. Ich smak zawdzięczamy jednemu tajnemu składnikowi. Ogórki z chili są wyraziste, pikantne i proste do przygotowania. Ogórki z Chili dodaję na zakąskę jako dodatek do mięsa lub na kanapki.

Ogórki z chili

Składniki:

Ogórki z chili

Składniki:

Składniki na zalewę:

  • · 2 kg cukru
  • · 8 szklanek octu 10 %

Sposób przygotowania:

Ogórki z chili

I

Ogórki z chili
Przygotowujemy ogórki, myjemy, obieramy, kroimy i doprawiamy.

1.Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy tzw. dupki i kroimy wzdłuż na sześć części, tworząc trójkąty.

2. Ogórki przekładamy do miski, wsypujemy sól i odstawiamy na 2 godzinki po tym czasie odlewamy wodę z ogórków.

3. Czosnek obieramy, drobno kroimy.

4. Czosnek, Chili, oraz olej dodajemy do ogórków i wszystko dokładnie mieszamy.

II

Ogórki z chili
Przygotowanie zalewy z cukru oraz octu

5. Przygotowujemy zalewę, cukier z octem gotujemy i studzimy.

III

Ogórki z chili
Układanie ogórków w słoikach i zalewanie zalewą.

6. Układamy ogórki do słoików, zalewamy zalewą, zakręcamy mocno słoiki.

7. Słoiki pasteryzować 15 minut w rozgrzanym piekarniku 180 °C.

8. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.

IV

9. Gotowe, smacznego.