slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 819]

Mizeria z ogórków do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam po przepis na pyszne ogórki na mizerię do słoików. Zimą będą super smakować jako dodatek do obiadu. Można podać je solo (bez zalewy) lub wymieszać z jogurtem albo śmietaną. Polecam.

Mizeria z ogórków do słoików

Składniki:

Mizeria z ogórków do słoików

 

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka płatków czosnku
  • sól
  • zalewa: 2 szkl wody
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Mizeria z ogórków do słoików
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki wraz z cebulą i płatkami czosnku przekładamy do miski i posypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie z podanych składników przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki umieszczamy w garnku, mieszamy i wstawiamy na gaz. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Do czystych i wyparzonych słoiczków wkładamy ogórki (bez soku który puściły). Zalewamy przygotowaną zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut. 

Z podanych składników wychodzą 4 słoiki po 400 ml.

Tagi:

przetwory