agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ogórki z miodem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ogórki małosolne z miodem pyszne i delikatne w smaku

Ogórki z miodem.

Składniki:

Ogórki z miodem.

 

  • ogórki 2 kg
  • czosnek 6 ząbków
  • chrzan 2 szt
  • koperek koszyczek | 10 szt
  • liście wiśni 6 szt
  • gorczyca ziarna 3 łyżeczki
  • woda 2 litry
  • sól 3 łyżki
  • miód 4 łyżki
  • natka pietruszki 1 gałązka

Sposób przygotowania:

Ogórki z miodem.
Ogórki oraz koper i liście wiśni umyć dokładnie pod wodą bieżącą, osuszyć a następnie czosnek obrać ze skórki. Słoiki wyłożyć liśćmi i koprem, ułożyć w nich ciasno ogórki, czosnek i chrzan oraz ziarnka gorczycy. Przegotowaną wodę wymieszać z solą kamienną i miodem - zalać ogórki w słoikach gorąca zalewą. Pozostawić w ciepłym miejscu, ogórki można spożywać po jednym dniu. Przed spożyciem można udekorować listkami świeżej pietruszki. Ogórki są idealne do obiadu jako dodatek.

Tagi:

ogórki