dawid16

dawid16

Kucharz
[Przepisów: 4]

Ogórki z musztardą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomimo dodatku musztardy, ogórki w smaku są dość łagodne. Są bardzo pyszne. Pasują zarówno do obiadu, jak i na kanapki.

Ogórki z musztardą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ogórki z musztardą

 

Sposób przygotowania:

Ogórki z musztardą

ETAP 1:

Ogórki wypłukać pod bieżącą, zimną wodą wodą. Nie trzeba ich obierać. Pokroić wzdłuż na 4 części, drobne ogórki można zostawić w całości. Ciasno ułożyć je pionowo w słoikach. Następnie do każdego słoika wrzucić 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy.
Następnie przygotować zalewę: Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier i sól, dodać musztardę. Co chwilę mieszając - zagotować. Gorącą zalać ogórki w słoikach. Mocno zakręcić i pasteryzować ok. 10 min.

Po pasteryzacji można wyjąć słoiki z garnka i odwrócić do góry dnem i pozostawić tak do wystygnięcia.

Ogórki z musztardą
Ogórki umyć, pokroić na 4 części i układać pionowo w słoikach
Ogórki z musztardą
Z wody, octu, cukru, soli i musztardy zagotować zalewę i gorącą zalać ogórki w słoikach
Ogórki z musztardą
Słoiki mocno zakręcić i pasteryzować około 10 minut