WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1960]

Ogórki konserwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki gruntowe w zalewie słodko-kwaśnej z chrzanem, koprem, cebulą i czosnkiem. Idealne do kanapek i sałatek.

Ogórki konserwowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki konserwowe

 

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe

ETAP 1:

Wodę zagotować z listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Do gotującej się wody dodać sól i cukier. Ponownie zagotować i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i wlać ocet. Wystudzić.

Słoiki wyparzyć.

Do każdego włożyć 2 krążki cebuli, 3 plasterki marchewki, gałązkę kopru, kawałek chrzanu i ząbek czosnku oraz po łyżeczce gorczycy. Upchnąć ogórki. Zalać zalewą. Zakręcić.

Pasteryzować 10 minut. Odstawić do góry dnem i wystudzić. Odstawić w chłodne miejsce.

Ogórki konserwowe
Ogórki po pasteryzacji odstawione do góry dnem
Ogórki konserwowe
Ogórki z przyprawami upchniete w słoikach.
Ogórki konserwowe
Na dnie każdego słoika umieszczamy cebulę i marchewkę
Ogórki konserwowe
Ogórki gruntowe umyte i przełożone na durszlak