jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ogórkowy chłodnik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Polecam podać go także z jajkiem ugotowanym na twardo. Danie będzie wówczas bardziej wartościowe, a pokrojone jajko ułożone na środku chłodnika będzie stanowić element dekoracji.

Ogórkowy chłodnik

Składniki:

Ogórkowy chłodnik

Składniki na 3 porcje:

  • Około 1 litr kwaśnego mleka (dość gęstego),
  • 2 łyżki śmietany.
  • 3 ogórki gruntowe średniej wielkości,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka siekanego młodego koperku,
  • Sól, pieprz do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowy chłodnik

ETAP 1

Ogórkowy chłodnik
przygotowany czosnek obierany

Czosnek obieramy.

Etap 2

Ogórkowy chłodnik
Czosnek przeciskamy przez praskę

Obrany przeciskamy przez praskę i dokładamy do mleka.

ETAP 3

Ogórkowy chłodnik
ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach

Seler drobno kroimy. Pokrojony dodajemy do mleka i miksujemy całość. Zmiksowane mleko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę. Mieszamy. Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

ETAP 4

Ogórkowy chłodnik
przygotowane warzywa dodajemy do mleka

Do przyprawionego mleka dodajemy ogórki i siekany koperek.

ETAP 5

Ogórkowy chłodnik
całość mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku

Całość mieszamy już łyżką. Chłodnik rozlewamy na miseczki. Przed podaniem schładzamy około 15-20 minut w lodówce.