Sposób przygotowania:
Ogórkowy chłodnik
1. Ogórka dokładnie myję pod bieżącą wodą, obieram ze skórki i kroję w malutką kosteczkę. Oprószam solą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie odsączam ogórki od soku.
2. Czosnek obieram i przepuszczam przez praskę do czosnku. Do miski władam pokrojonego w kosteczkę ogórka, zmiażdżony czosnek, jogurt bałkański i mieszam. Na koniec doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem. Wsypuję posiekany drobno koperek. Chłodnik wkładam do lodówki na min. 1 godzinę. Podaję silnie schłodzony.
2. Czosnek obieram i przepuszczam przez praskę do czosnku. Do miski władam pokrojonego w kosteczkę ogórka, zmiażdżony czosnek, jogurt bałkański i mieszam. Na koniec doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem. Wsypuję posiekany drobno koperek. Chłodnik wkładam do lodówki na min. 1 godzinę. Podaję silnie schłodzony.