SUPERPRZEPIS

Ogórkowy chłodnik z ricottą i pistacjami

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Ogórkowy chłodnik z ricottą i pistacjami Więcej zdjęć (5)

Dzięki płatkom pomidorów oraz pistacjom chłodnik nabiera zupełnie innego wymiaru.

Składniki:

Ogórkowy chłodnik z ricottą i pistacjami

 

  • 2 ogórki około 20 dag każdy
  • 400 ml kefiru
  • 100 gram ricotty
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 ugotowanych na twardo przepiórczych jajeczek
  • 4 łyżki obranych pistacji
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach

Sposób przygotowania:

Ogórkowy chłodnik z ricottą i pistacjami
Ogórki dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem, usuwamy miąższ i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy mocno schłodzony kefir oraz ricottę. Dodajemy mocno schłodzony kefir oraz ricottę. Koperek i szczypiorek dokładnie płuczemy, drobno siekamy, dorzucamy do ogórków wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Chłodnik wlewamy do ciemnych salaterek, wrzucamy pokrojone na ćwiartki przepiórcze jajka. Posypujemy sproszkowanymi w rozdrabniaczu płatkami suszonych pomidorów oraz niezbyt drobno posiekanymi pistacjami.
Ogórkowy chłodnik z ricottą i pistacjami
Ogórki dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem, usuwamy miąższ i rozdrabniamy blenderem.
Ogórkowy chłodnik z ricottą i pistacjami
Dodajemy mocno schłodzony kefir oraz ricottę.
Ogórkowy chłodnik z ricottą i pistacjami
Koperek i szczypiorek dokładnie płuczemy, drobno siekamy, dorzucamy do ogórków wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ogórkowy chłodnik z ricottą i pistacjami
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.