Sposób przygotowania:
Ogórkowy chłodnik z ricottą i pistacjami
Ogórki dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem, usuwamy miąższ i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy mocno schłodzony kefir oraz ricottę. Dodajemy mocno schłodzony kefir oraz ricottę. Koperek i szczypiorek dokładnie płuczemy, drobno siekamy, dorzucamy do ogórków wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Chłodnik wlewamy do ciemnych salaterek, wrzucamy pokrojone na ćwiartki przepiórcze jajka. Posypujemy sproszkowanymi w rozdrabniaczu płatkami suszonych pomidorów oraz niezbyt drobno posiekanymi pistacjami.
KrewkaKrystyna
Bernadetta
Dziękuję bardzo :) Tak, pistacje są takie zwykłe solone, ale można też użyć pistacji przyprawianych pieprzem i solą wtedy chłodnik bedzie nieco ostrzejszy.
Tit
Bernadetta
Tit, oczywiście można zjeść tylko zielony, ale płatki pomidorów i pistacje wzbogaciły go o dodatkowe bardzo interesujące nutki smakowe, dlatego taki też polecam :)