marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Okroszka z mięsem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jarzyny umyć i osuszyć,po czym pokroić.Jajka obrać,białka posiekać,mięso pokroić na kostkę.Wymieszać wszystkie składniki i dać do lodówki.

Okroszka z mięsem.

Składniki:

Okroszka z mięsem.

 

  • 1 l.kwasu chlebowego,
  • 100 g.wędzonej szynki,
  • 100 g.pieczonej cielęciny,
  • 2 jajka na twardo,
  • 1 ogórek,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 6 rzodkiewek,
  • pęczek koperku,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • cukier,sól,pieprz.

Sposób przygotowania:

Okroszka z mięsem.
Koperek,szczypiorek,ogórki i rzodkiewki umyć i osuszyć.Koperek
ze szczypiorkiem rozetrzeć z solą.jajka obrać,białka posiekać,a żółtka rozetrzeć z musztardą-3 łyżki.Szynkę i cielęcinę pokroić w
kostkę.Do kamiennego garnka dać roztarte żółtka z musztardą,wy-
-mieszać ze śmietaną i kwasem chlebowym.Dodać pokrojone ogó-
-rki,rzodkiewki,szczypiorek,sól,pieprz,cukier i lekko wymieszać.
Pod koniec dodać pokrojone mięsa i wstawić do lodówki.Przed po-
-daniem posypać okroszkę koperkiem i podawać z młodymi karto-
-felkami.