kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Rosyjskie bliny gryczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Klasyczne rosyjskie bliny gryczane są bardzo smaczną i zdrową przystawką. Możemy serwować je z łososiem, szynką parmeńską, groszkiem, papryką, koperkiem lub na słodko z konfiturą czy tak jak lubi moja córka z cukrem pudrem.

Rosyjskie bliny gryczane

Składniki:

Rosyjskie bliny gryczane

 

Sposób przygotowania:

Rosyjskie bliny gryczane
Przesiać obie maki. Dodać cukier, drożdże a następnie wlać ciepłe (nie gorące!) mleko. Dokładnie wymieszać, przykryć ścierką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1h). Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z miękkim masłem. Białka ubić na sztywna pianę. Do masy gryczanej dodać najpierw żółtka z masłem a następnie dodać białka i delikatnie połączyć. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać małe porcje ciasta i smażyć na złoto z obu stron. Ręcznikiem papierowym odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podawać z kwaśna śmietaną i ulubionymi dodatkami.