dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Bliny z karmelizowanymi śliwkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Gryczane bliny z niedużą ilością mąki pszennej podane karmelizowanymi śliwkami. Deser pyszny i zdrowy.

Bliny z karmelizowanymi śliwkami

Składniki:

Bliny z karmelizowanymi śliwkami

bliny

śliwki

  • 200 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki wody
  • 1 czubata łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Bliny z karmelizowanymi śliwkami
bliny: Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na 1-2 minuty aż zrobią się płynne. Dolać mleko, wymieszać.

Wbić jajko, wsypać mąkę pszenną i gryczaną, zmiksować. Smażyć z obu stron na podlanej olejem patelni.

Wykładać na papierowy ręcznik.

śliwki: Śliwki umyć, przepołowić w rękach, usunąć pestki. Przełożyć na patelnię, podlać wodą, posypać po wierzchu cukrem.

Dusić pod przykryciem na małym palniku przez ok. 3-4 minuty, nie mieszając.

Gotowe bliny polać sosem śliwkowym, można ewentualnie posypać cukrem pudrem.