Sposób przygotowania:
Bliny z karmelizowanymi śliwkami
bliny: Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na 1-2 minuty aż zrobią się płynne. Dolać mleko, wymieszać.
Wbić jajko, wsypać mąkę pszenną i gryczaną, zmiksować. Smażyć z obu stron na podlanej olejem patelni.
Wykładać na papierowy ręcznik.
śliwki: Śliwki umyć, przepołowić w rękach, usunąć pestki. Przełożyć na patelnię, podlać wodą, posypać po wierzchu cukrem.
Dusić pod przykryciem na małym palniku przez ok. 3-4 minuty, nie mieszając.
Gotowe bliny polać sosem śliwkowym, można ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Wbić jajko, wsypać mąkę pszenną i gryczaną, zmiksować. Smażyć z obu stron na podlanej olejem patelni.
Wykładać na papierowy ręcznik.
śliwki: Śliwki umyć, przepołowić w rękach, usunąć pestki. Przełożyć na patelnię, podlać wodą, posypać po wierzchu cukrem.
Dusić pod przykryciem na małym palniku przez ok. 3-4 minuty, nie mieszając.
Gotowe bliny polać sosem śliwkowym, można ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Henia
dorota w
mocsłodkości