SUPERPRZEPIS

Szybkie racuszki z dynią

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Szybkie racuszki z dynią Więcej zdjęć (4)

Późne lato i jesień, to czas gdy dynia szczególnie kusi swoim kolorem i smakiem. Z warzywa tego można wyczarować wiele pysznych dań i za to ją uwielbiam.

Składniki:

Szybkie racuszki z dynią

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej,
  • 1,5 szklanki startej na tarce o grubych oczkach dyni,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾-1 szklanka mleka,
  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 zaokrąglona łyżeczka przyprawy do piernika,
  • Olej do smażenia,
  • Cukier puder do podania

Sposób przygotowania:

Szybkie racuszki z dynią

ETAP 1

Szybkie racuszki z dynią
jajka i cukier ubijamy na puch

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy.

ETAP 2

Szybkie racuszki z dynią
płynne i sypkie składniki dodajemy do jajek

Do ubitej, puszystej masy wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz wlewamy mleko.

ETAP 3

Szybkie racuszki z dynią
Gotowe ciasto łączymy z dynią

Całość miksujemy. Do zmiksowanych składników dodajemy dynię.

ETAP 4

Szybkie racuszki z dynią
Porcje ciasta wykładamy na rozgrzany olej

Ponownie mieszamy ciasto. Powinno być gęste, ale lejące. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta.

ETAP 5

Szybkie racuszki z dynią
Racuszki rumienimy z dwóch stron

Racuszki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przed podaniem placuszki oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.