Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Racuchy drożdżowe z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne racuchy drożdżowe z gruszkami. Nikt im się nie oprze. Warto je przygotować, bo są przepyszne.

Racuchy drożdżowe z gruszkami

Składniki:

Racuchy drożdżowe z gruszkami

 

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 dag drożdży,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szklanki mąki,
  • 3 gruszki,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z gruszkami
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier waniliowy. Dodajemy jajko oraz sól. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy ciasto, aby nie było grudek.

Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Gruszki obieramy i kroimy w grubsze plasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Plasterki gruszki zanurzamy w cieście i wykładamy na patelnię, tworząc placuszki.

Smażymy na rumiano z dwóch stron.