Sposób przygotowania:
Risotto a'la paella
Mielone mięso usmażyć z sypkim imbirem i posiekaną papryczką chili - dodać mielony kumin (kmin rzymski) i przyprawę warzywną do smaku. Krótko zeszklić pokrojone warzywa i dołożyć do mięsa, dosypać opłukany i osączony ryż. Wymieszać składniki i zalać wstępnie bulionem (może być drobiowy, mieszany lub warzywny) - przez chwilę intensywnie ogrzewać, często mieszając, a następnie dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, trochę pieprzu ziołowego, dolać 3 szkl. wody i wymieszać.
Rondel nakryć arkuszem papieru do piecznia, który uszczelni całość, a następnie pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C (dolna i górna grzałka) na 60 minut.
W międzyczasie, w razie konieczności, dolać szklankę wody.
Ogrzewać, aż ryż będzie miękki.
Podawać z kwaśną gęstą śmietaną albo sosem czosnkowym.
Rondel nakryć arkuszem papieru do piecznia, który uszczelni całość, a następnie pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C (dolna i górna grzałka) na 60 minut.
W międzyczasie, w razie konieczności, dolać szklankę wody.
Ogrzewać, aż ryż będzie miękki.
Podawać z kwaśną gęstą śmietaną albo sosem czosnkowym.