Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Risotto a'la paella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Risotto przygotowane na wzór paelli, zupełnie nietypowo przyprawione, inne smai i aromaty, ale z ogólnie dostępnych składników.

Risotto a'la paella Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Risotto a'la paella

 

  • ryż 500 g (paraboliczny i długoziarnisty)
  • mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
  • duża marchewka 2 szt.
  • kawałek selera korzeniowego
  • por lub cebula
  • papryka zielona i czerwona po 1 szt.
  • grzyby mun w zalewie lub pieczarki
  • rosół 2 szkl. Lubię
  • papryczka chili
  • jarzynka do smaku
  • imbir mielony 1 łyżka
  • czosnek mała główka
  • pieprz ziołowy
  • olej 3 łyżki kukurydziany

Sposób przygotowania:

Risotto a'la paella
Mielone mięso usmażyć z sypkim imbirem i posiekaną papryczką chili - dodać mielony kumin (kmin rzymski) i przyprawę warzywną do smaku. Krótko zeszklić pokrojone warzywa i dołożyć do mięsa, dosypać opłukany i osączony ryż. Wymieszać składniki i zalać wstępnie bulionem (może być drobiowy, mieszany lub warzywny) - przez chwilę intensywnie ogrzewać, często mieszając, a następnie dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, trochę pieprzu ziołowego, dolać 3 szkl. wody i wymieszać.

Rondel nakryć arkuszem papieru do piecznia, który uszczelni całość, a następnie pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C (dolna i górna grzałka) na 60 minut.

W międzyczasie, w razie konieczności, dolać szklankę wody.

Ogrzewać, aż ryż będzie miękki.

Podawać z kwaśną gęstą śmietaną albo sosem czosnkowym.
Risotto a'la paella
Mielone mięso przesmażyć z imbirem i chili.
Risotto a'la paella
Do przesmażonego mięsa wsypać opłukany i osączony ryż.
Risotto a'la paella
Do naczynia dołożyć krótko zeszklone warzywa.