Sposób przygotowania:
Pieczeń z papryką na pieczarkachETAP 1:
Mięso z szynki myjemy i osuszamy a następnie kroimy na kawałki. Mielimy przy użyciu maszynki do mięsa o drobnych oczkach.
ETAP 2:
Jedną cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do mielonego mięsa razem z posiekaną natką pietruszki, jajkiem oraz bułką tartą oraz przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem . Wyrabiamy jednolitą masę.
ETAP 3:
Formę keksową smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą . Układamy połowę masy układamy na niej paprykę i przykrywamy resztą mięsnej masy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zapiekamy przez godzinę.
ETAP 4:
Obieramy drugą cebulę i kroimy w kostkę szklimy ją na rozgrzanym oleju i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy razem aż pieczarki będą miękkie. Pieczarki układamy na półmisku a na nich układamy mięso , można już pokrojone na kawałki.