madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pieczeń z papryką na pieczarkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mielone mięso w formie klopsu nadziewane papryką konserwową zapiekane w piekarniku na kołderce z podsmażonych pieczarek.

Pieczeń z papryką na pieczarkach

Składniki:

Pieczeń z papryką na pieczarkach

 

  • 50 dag szynki wieprzowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 jajo
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 5 kawałków papryki konserwowej
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 30 dag pieczarek

Sposób przygotowania:

Pieczeń z papryką na pieczarkach

ETAP 1:

Pieczeń z papryką na pieczarkach
Mięso z szynki mielimy maszynką do mięsa

Mięso z szynki myjemy i osuszamy a następnie kroimy na kawałki. Mielimy przy użyciu maszynki do mięsa o drobnych oczkach.

ETAP 2:

Pieczeń z papryką na pieczarkach
Po dodaniu składników na masę wyrabiamy.

Jedną cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do mielonego mięsa razem z posiekaną natką pietruszki, jajkiem oraz bułką tartą oraz przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem . Wyrabiamy jednolitą masę.

ETAP 3:

Pieczeń z papryką na pieczarkach
Na połowie masy układamy paprykę konserwową

Formę keksową smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą . Układamy połowę masy układamy na niej paprykę i przykrywamy resztą mięsnej masy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zapiekamy przez godzinę.

ETAP 4:

Pieczeń z papryką na pieczarkach
Pieczarki smażymy z zeszkloną na oleju cebulką

Obieramy drugą cebulę i kroimy w kostkę szklimy ją na rozgrzanym oleju i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy razem aż pieczarki będą miękkie. Pieczarki układamy na półmisku a na nich układamy mięso , można już pokrojone na kawałki.