aniagdynia

aniagdynia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Oliwa z bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna nie tylko do marynowania mięs, ale również świetnie pasuje do sałatek.

Oliwa z bazylią

Składniki:

Oliwa z bazylią

 

  • oliwa 500 ml, garść świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Oliwa z bazylią
Listki bazylii dokładnie myjemy i osuszamy. Czosnek kroimy w drobne talarki. Do czystej butelki / słoika przekładamy bazylię i czosnek i zalewamy 500 ml oliwy. Szczelnie zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce na około 2 tygodnie. Następnie przelewamy oliwę przez gazę do innej butelki i już jest gotowa do użycia.