Sposób przygotowania:
Omleciki brokułowe
Brokuła umyć i gotować do miękkości w osolonym wrzątku, następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną piankę. Do żółtek dodać szczyptę pieprzu i rozbełtać je.
Żółtka połączyć ostrożnie z pianką z białek. Dodać pokrojone brokuły, starty ser i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć omleciki 3-4 min., aż jajka się zetną. Odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3-4 min.
Sos:
Do naczynia blendera ręcznego wrzucić posiekany koperek, jogurt grecki i garść ziaren słonecznika. Miksować wszystko przez ok. 2-3 min. Doprawić solą i pieprzem.
Omleciki wyłożyć na talerz i podawać z sosem koperkowym.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną piankę. Do żółtek dodać szczyptę pieprzu i rozbełtać je.
Żółtka połączyć ostrożnie z pianką z białek. Dodać pokrojone brokuły, starty ser i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć omleciki 3-4 min., aż jajka się zetną. Odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3-4 min.
Sos:
Do naczynia blendera ręcznego wrzucić posiekany koperek, jogurt grecki i garść ziaren słonecznika. Miksować wszystko przez ok. 2-3 min. Doprawić solą i pieprzem.
Omleciki wyłożyć na talerz i podawać z sosem koperkowym.