WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1020]

Omlet biszkoptowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo delikatny i puszysty omlet biszkoptowy smażony na patelni na maśle. Najlepiej smakuje podany na słodko z dżemem lub cukrem pudrem.

Omlet biszkoptowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet biszkoptowy

 

  • 1 duże jajo
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Omlet biszkoptowy

ETAP 1:

Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie do piany dodać żółtko i delikatnie zmiksować. Na koniec dodać mąkę i cukier waniliowy i delikatnie wymieszać już łyżką do połączenia składników.

Na patelni rozgrzać trochę masła i przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Smażyć na małym ogniu do zrumienienia i przełożyć delikatnie na drugą stronę. Smażyć również do zrumienienia i zsunąć na talerz.

Podawać z ulubionym dżemem lub nutellą.

Omlet biszkoptowy
Omlet biszkoptowy po usmażeniu zsunięty na talerz
Omlet biszkoptowy
Wymieszane ciasto omletowe wyłożone na patelnię
Omlet biszkoptowy
Ciasto na omlet biszkoptowy wymieszane w misce
Omlet biszkoptowy
Piana z białka ubita na sztywno ze szczyptą soli