kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Omlet biszkoptowy z kokosem i owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Propozycja słodkiego śniadania lub podwieczorku, który z pewnością polubią nie tylko dzieci ale też miłośnicy słodyczy i owoców. Warto się na niego skusić szczególnie latem, gdy wszędzie mnóstwo sezonowych owoców.

Omlet biszkoptowy z kokosem i owocami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Omlet biszkoptowy z kokosem i owocami

 

  • omlet:
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2-3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
  • sól
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka wiórków kokosowych
  • aromat waniliowy lub miąższ z ½ laski wanilii
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju kokosowego
  • dodatki:
  • jogurt grecki
  • płatki migdałów
  • siemię lniane
  • rodzynki
  • owoce (u mnie ananas, maliny, jagody)

Sposób przygotowania:

Omlet biszkoptowy z kokosem i owocami
W wysokim naczyniu ubijamy białka jajek z odrobina soli. Gdy będą sztywne dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: cukier, a następnie żółtka, mleko/śmietankę, wiórki kokosowe, aromat i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i wlewamy jednolita masę jajeczną. Delikatnie podważamy i sprawdzamy czy masa się zarumieniła. Kiedy tak się stanie przykrywamy patelnię dużym talerzem i szybkim ruchem przewracamy ją tak aby omlet opadł na talerz. Omlet zsuwamy ponownie na patelnia i rumienimy z drugiej strony. Na jedna połówkę nakładamy jogurt grecki, umyte i pokrojone owoce oraz posypujemy siemieniem lnianym, rodzynkami i płatkami migdałów. Składamy na pół.
Omlet biszkoptowy z kokosem i owocami
W wysokim naczyniu ubijamy białka jajek z odrobina soli.
Omlet biszkoptowy z kokosem i owocami
Gdy będą sztywne dodajemy nie przerywając miksowania wiórki kokosowe.
Omlet biszkoptowy z kokosem i owocami
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i wlewamy jednolita masę jajeczną. Delikatnie podważamy i sprawdzamy czy masa się zarumieniła. Kiedy tak się stanie przykrywamy patelnię dużym talerzem i szybkim ruchem przewracamy.