Sposób przygotowania:
Omlet grzybek
Ubijamy pianę z białek na sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy – najlepiej drewnianą łyżką. Następnie powoli dodajemy mąkę. W tym momencie trzeba obserwować konsystencję mieszaniny, dodajemy więcej mąki jeśli całość jest zbyt płynna. Jeśli natomiast przesadzimy z mąką warto mieć pod ręką trochę mleka, które możemy wykorzystać w takiej sytuacji. Jeśli konsystencja jest w sam raz ja pomijam dodawanie mleka Dodajemy szczyptę soli, pieprzu. Jeśli omlet będzie podany na słodko można jeszcze dodać łyżeczkę cukru.Patelnię rozgrzewamy przez chwilę i wylewamy olej a następnie masę na omlet. Pilnujemy aby nie przypiekł się za bardzo i po kilku minutach przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy aż nabierze złocistego koloru.Omlet jest pyszny z domową konfiturą lub na słono np. z pikantnym serkiem kanapkowym