gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Omlet jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybki deser z patelni smakuje zawsze.

Omlet jagodowy

Składniki:

Omlet jagodowy

 

Sposób przygotowania:

Omlet jagodowy
Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij sztywną pianę ze szczyptą soli, do piany dodawaj kolejno 8 łyżek wody, przesianą mąkę oraz cynamon. Na końcu wlej do masy żółtka.Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Jagody przebierz i umyj. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i wlej 1/4 porcji ciasta i wrzuć porcję jagód, usmaż omlet z jednej strony i delikatnie zsuń na talerz, obróć na drugą stronę i dosmaż. To jest mój sposób by omlet się nie połamał, może ktoś ma lepszy pomysł? Tak samo usmaż resztę ciasta, gotowe omlety obficie posyp cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka omlet