Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Omlet korsarza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Smacznie,prosto,oryginalnie

Omlet korsarza

Składniki:

Omlet korsarza

 

  • 30-40 dag fileta z dobrej ryby morskiej
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki koniaku,czystej wódki lub białego półwytrawnego wina
  • 1 kieliszek wody
  • olej do posmarowania
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Omlet korsarza
Filety dokładnie opłucz i zmiel w maszynce do mięsa lub malakserze. Jajka ubij z alkoholem, sosem sojowym, solą i wodą, do dokładnie ubitej masy jajecznej dodaj zmieloną uprzednio rybę i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż folią aluminiową ( możesz też użyć folii do pieczenia ), posmaruj olejem i wyłóż na nią masę rybną. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 200 °C przez 15-20 minut. Omlet powinien nabrać ładnego, złotego koloru, po upieczeniu zwiń razem z folią na kształt rolady. Krój w plastry po ostudzeniu. Doskonale będzie smakował z sosem przyrządzonym na bazie chrzanu.