Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Omlet makaronowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pożywny i sycący omlet śniadaniowy z makaronem oraz dodatkiem papryki, parówek, pomidorów suszonych oraz natki pietruszki.

Omlet makaronowy

Składniki:

Omlet makaronowy

 

  • 1 cebula
  • 2 parówki
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1/2 papryki
  • ok. 100-150 g makaronu razowego rurki/ świderki
  • 5 jajek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Omlet makaronowy

ETAP 1:

Omlet makaronowy
Makaron smażony razem z papryką, pomidorami suszonymi, cebulą i parówkami

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Pokrojoną drobno cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli.

Parówki pokroić w plasterki, a pomidory odsączone z zalewy pokroić na mniejsze kawałki. Parówki i pomidory wrzucić do cebuli z papryką i dalej smażyć.

Makaron odcedzić i również wrzucić na patelnię. Smażyć przez ok. 3-5 min.

ETAP 2:

Omlet makaronowy
Posiekana natka pietruszki dodana na patelnie do makaronu

Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.

ETAP 3:

Omlet makaronowy
Zawartość patelni zalana jajkami, które już się ścięły

Jajka rozbełtać, przyprawić pieprzem oraz solą i zalać nimi zawartość patelni. Patelnie przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 10 min. aż jajka się zetną.

Podawać na ciepło.