Sposób przygotowania:
Paprykowe miseczki z cieciorką i pomidorkami
Papryki umyć, przekroić na pól, wydrążyć gniazda nasienne, oczyścić. Z górnych części odciąć ogonki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zrumienić, potem dodać odsączoną z wody ciecierzycę, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, chili praz posiekaną bazylią. Dodać umyte pomidorki koktajlowe, zmniejszyć ogień. Ser feta pokroić na małe kawałki, dodać do ciecierzycy oraz pomidorków. Wymieszać. Patelnię zestawić z ognia.
Do każdej polówki papryki nałożyć farsz z ciecierzycy, sera oraz pomidorków.
Napełnione części papryk ułożyć na blaszce do pieczenia, na wierzchu, pomiędzy pomidorkami, poukładać paseczki startego żółtego sera i wstawić do piekarnika.
Zapiekać przez około 30 minut w 180 C.
Podawać na ciepło lub na zimno. Obie wersje bardzo smaczne.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zrumienić, potem dodać odsączoną z wody ciecierzycę, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, chili praz posiekaną bazylią. Dodać umyte pomidorki koktajlowe, zmniejszyć ogień. Ser feta pokroić na małe kawałki, dodać do ciecierzycy oraz pomidorków. Wymieszać. Patelnię zestawić z ognia.
Do każdej polówki papryki nałożyć farsz z ciecierzycy, sera oraz pomidorków.
Napełnione części papryk ułożyć na blaszce do pieczenia, na wierzchu, pomiędzy pomidorkami, poukładać paseczki startego żółtego sera i wstawić do piekarnika.
Zapiekać przez około 30 minut w 180 C.
Podawać na ciepło lub na zimno. Obie wersje bardzo smaczne.