Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pasta z ciecierzycy, jajek i suszonych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 150
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pasta jest przepyszna i idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem, a u mnie często znika w wersji solo.

Pasta z ciecierzycy, jajek i suszonych pomidorów

Składniki:

Pasta z ciecierzycy, jajek i suszonych pomidorów

 

Dodatkowo (opcjonalnie):

Sposób przygotowania:

Pasta z ciecierzycy, jajek i suszonych pomidorów
Cieciorkę (*) należy zmiksować z ugotowanymi jajkami, 1/2 suszonych pomidorów, czosnkiem, oliwą, olejem sezamowym oraz solą.

Nie przerywając blendowania dolać tyle zalewy/wody z ciecierzycy, aby pasta dała się smarować. Następie dodać pozostałe pomidory i całość ponownie miksować przez kilka sekund (powinny pozostać małe kawałki pomidorów).

Gotową pastę przełożyć do ponad 1/2 l miseczki.

(*) Używając suchej ciecierzycy: 1 szklankę cieciorki zalać dużą ilością wody i wymieszać z 1/2 łyżeczki sody.

Całość moczyć przez całą noc, a następnie ugotować w świeżej wodzie (około 40-50 minut, do miękkości).