Sposób przygotowania:
Pasta z ciecierzycy, jajek i suszonych pomidorów
Cieciorkę (*) należy zmiksować z ugotowanymi jajkami, 1/2 suszonych pomidorów, czosnkiem, oliwą, olejem sezamowym oraz solą.
Nie przerywając blendowania dolać tyle zalewy/wody z ciecierzycy, aby pasta dała się smarować. Następie dodać pozostałe pomidory i całość ponownie miksować przez kilka sekund (powinny pozostać małe kawałki pomidorów).
Gotową pastę przełożyć do ponad 1/2 l miseczki.
(*) Używając suchej ciecierzycy: 1 szklankę cieciorki zalać dużą ilością wody i wymieszać z 1/2 łyżeczki sody.
Całość moczyć przez całą noc, a następnie ugotować w świeżej wodzie (około 40-50 minut, do miękkości).
Nie przerywając blendowania dolać tyle zalewy/wody z ciecierzycy, aby pasta dała się smarować. Następie dodać pozostałe pomidory i całość ponownie miksować przez kilka sekund (powinny pozostać małe kawałki pomidorów).
Gotową pastę przełożyć do ponad 1/2 l miseczki.
(*) Używając suchej ciecierzycy: 1 szklankę cieciorki zalać dużą ilością wody i wymieszać z 1/2 łyżeczki sody.
Całość moczyć przez całą noc, a następnie ugotować w świeżej wodzie (około 40-50 minut, do miękkości).