Sposób przygotowania:
Omlet na słodko z nektarynkami
Do metalowej miseczki wlewamy małą filiżankę mleka, dodajemy 3 łyżeczki skrobii, wbijamy 1 jajko, doprawiamy szczyptą soli i szczyptą cukru pudru, mieszamy za pomocą trzepaczki, a następnie ubijamy intensywnie by wtłoczyć powietrze do masy jajecznej. Nektarynkę przecinamy na pół, usuwamy pestkę, jedną połówkę kroimy w kostkę i dodajemy do masy, krótko mieszamy. Drugą połówkę kroimy w plasterki. Na patelni do smażenia naleśników rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wylewamy na patelnię jajeczną masę z owocami, układamy plasterki nektarynki, przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu, tak by spód się zarumienił a wierzchnia masa się ścięła. Gdy omlet jest gotowy posypujemy delikatnie cukrem pudrem. Omlet za pomocą łopatki zsuwamy na duży talerz.
olmanka