marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Omlet na winie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Wszystkie składniki rozmącić trzepaczką sprężynową,rozgrzać tłuszcz na patelni i wlać ciasto na omlet na patelnię.Smażyć z obu stron.Podać.

Omlet na winie.

Składniki:

Omlet na winie.

 

  • 4 jajka,
  • 16 dag.mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki śmietanki,
  • duży kieliszek wina białego półsłodkiego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 duże łyżki wody stołowej,
  • tłuszcz roślinny do smażenia,
  • 4 kulki lodów o dowolnym smaku.

Sposób przygotowania:

Omlet na winie.
Jajka rozmącić z przesianą i odważoną mąką,dodać śmietankę,
cukier,dwie pełne łyżki wody stołowej,kieliszek wina białego półsłodkiego i dalej ubijać trzepaczką sprężynową.Tłuszcz roślinny
rozgrzać na patelni i wlewać ciasto na omlet.Smażyć omlet z obu stron na rumiano.Zdejmować dwiema łopatkami kuchennymi z pat-
-elni i przełożyć na okrągły płaski talerz.Można pokroić przed podaniem na cztery części i podawać z kulkami lodów do każdej porcji.