BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Omlet warzywny w tortilli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mając w domu placki tortilli, resztki papryki no i oczywiście jajka i inne dodatki postanowiłam zrobić przekąski z tortilli. Tym razem z omletem warzywnym. Przyznaje że przekąska wyszła rewelacyjna i bardzo smaczna.

Omlet warzywny w tortilli Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Omlet warzywny w tortilli

 

  • placki tortilli 2 szt,
  • majonez według uznania
  • sałata lodowa 1/2 szt, ( na dwa placki tortilli ),
  • papryka czerwona ,żółta i zielona po 1/2 szt.(podsmażamy i dzielimy na 2 omlety)
  • cebula 1 szt,
  • jajka 4 szt. (po 2 na 1 placek ),
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowne 2 - 3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Omlet warzywny w tortilli
Papryki po umyciu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z cebulą obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle klarownym.

Warzywa po podsmażeniu dzielimy 2 części. Każdą część zalewamy roztrzepanymi i doprawionymi lekko solą i pieprzem jajkami. Całość smażymy do całkowitego ścięcia jajek.

Placki tortilli rozkładamy, smarujemy majonezem, rozkładamy porwaną na kawałki sałatę lodową.

Omlety studzimy, a następnie nakładamy na przygotowane placki tortilli. Całość dość ciasno zwijamy w rulon.

Spinamy wykałaczkami i chłodzimy w lodówce około 1 -2 godzin. Wyjmujemy i kroimy na 1, 5 cm kawałki.

Gotowe schłodzone przekąski podajemy na stół.
Omlet warzywny w tortilli
Paprykę myjemy , usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy w drobna kostkę
Omlet warzywny w tortilli
Cebule obieramy a następnie kroimy w drobniejszą kostkę
Omlet warzywny w tortilli
Jajka wbijamy do szklanki i roztrzepujemy widelcem z odrobiną soli i pieprzu
Omlet warzywny w tortilli
Warzywa podsmażamy a następnie zalewamy roztrzepanymi jajkami i smażymy do ścięcia jajek
Omlet warzywny w tortilli
Placki tortilli smarujemy majonezem następnie rozkładamy porwaną sałatę lodową
Omlet warzywny w tortilli
Gotowe omlety warzywne odkładamy do wystudzenia
Omlet warzywny w tortilli
Wystudzone omlety nakładamy na przygotowane placki tortilli
Omlet warzywny w tortilli
Całość ciasno zwijamy w rulon i spinamy wykałaczkami i schładzamy w lodówce
Omlet warzywny w tortilli
Po schłodzeniu kroimy na 1,5 cm. kawałki