bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 848]

Kiełbasa z pieprzem kolorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna domowa kiełbasa z dodatkiem pieprzu kolorowego, jest prosta do przygotowania. W moim domu raczej się nie kupuje wędlin ze względu na dodatki jakie są wędlinach.

Kiełbasa z pieprzem kolorowym

Składniki:

Kiełbasa z pieprzem kolorowym

 

  • 1,5 kilograma mięsa z łopatki
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1, 5 łyżki ziaren pieprzu kolorowego
  • 0,5 łyżeczki ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 100 ml. zimnej wody
  • 80-100 cm. osłonki termokurczliwej
  • Sznurek masarski

Sposób przygotowania:

Kiełbasa z pieprzem kolorowym
Mięso z łopatki kroimy na mniejsze kawałki, mielimy na sitku o grubych oczkach, przekładamy do miski. Wlewamy zimną wodę, dodajemy sól peklową i sól himalajską, ziarna pieprzu i kolendry, oraz słodką paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy, masa mięsna powinna być kleista.

Osłonki przekładamy do miski, zalewamy letnią wodą, moczmy do momentu aż zmiękną, osuszamy. Osłonki wypełniamy masą mięsną dość ścisło, zawiązujemy z obydwu stron sznurkiem, wstawiamy na dwie doby do lodówki.

Kiełbasy przekładamy do garnka zalewamy wodą i parzymy przez 1,5 godziny w temperaturze 70-80 stopni. Wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia i wstawiamy do lodówki, kiełbasę kroimy na następny dzień.