Sposób przygotowania:
Kiełbasa z pieprzem kolorowym
Mięso z łopatki kroimy na mniejsze kawałki, mielimy na sitku o grubych oczkach, przekładamy do miski. Wlewamy zimną wodę, dodajemy sól peklową i sól himalajską, ziarna pieprzu i kolendry, oraz słodką paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy, masa mięsna powinna być kleista.
Osłonki przekładamy do miski, zalewamy letnią wodą, moczmy do momentu aż zmiękną, osuszamy. Osłonki wypełniamy masą mięsną dość ścisło, zawiązujemy z obydwu stron sznurkiem, wstawiamy na dwie doby do lodówki.
Kiełbasy przekładamy do garnka zalewamy wodą i parzymy przez 1,5 godziny w temperaturze 70-80 stopni. Wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia i wstawiamy do lodówki, kiełbasę kroimy na następny dzień.
Osłonki przekładamy do miski, zalewamy letnią wodą, moczmy do momentu aż zmiękną, osuszamy. Osłonki wypełniamy masą mięsną dość ścisło, zawiązujemy z obydwu stron sznurkiem, wstawiamy na dwie doby do lodówki.
Kiełbasy przekładamy do garnka zalewamy wodą i parzymy przez 1,5 godziny w temperaturze 70-80 stopni. Wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia i wstawiamy do lodówki, kiełbasę kroimy na następny dzień.
SylaUla