Sposób przygotowania:
Fasolowy smalecFasola
Podstawą tego smalcu jest fasola, należy ją namoczyć w wodzie najlepiej na 12-18 godzin. Wtedy będzie miała odpowiednią konsystencję po ugotowaniu. Następnie zlewamy wodę przekładamy fasolę do garna zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok.1,5 godziny. ale czas gotowania zależy od wielkości i czasu moczenia fasoli więc należy sprawdzać czy już jest miękka. Pamiętajmy by nie solić fasoli podczas gotowania bo sól tylko ją zatwardzi.
Gotowanie
Ugotowaną do miękkości fasolę odlewamy zostawiając część wody z gotowania która będzie niezbędna przy blendowaniu.
Dodatki
Cebulę obieramy kroimy w grubszą kostkę i szklimy na oleju rzepakowym, możemy ją odrobinę posolić. Ogórka drobno kroimy w kostkę i osuszamy.
Blędowanie
Fasolę przekładamy bo blendowania dodajemy stopniowo wodę z gotowania(najlepiej jak zarówno fasoli i woda nie są jeszcze zimne wtedy lepiej nam się utrą). Jak utrzemy fasolę na gęstą papkę dodajemy olej sezamowy i dalej ucieramy aż olej wtopi się w masę. Dodajemy podsmażoną cebulę , pokrojony w drobniutka kostkę ogórek kiszony osączony dokładnie z wody(by nie rozrzedził smalcu),doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy i mamy pyszny smalec.