kurka79

kurka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Fasolowy smalec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobry zastępnik tradycyjnego smalcu o wiele mniej kaloryczny do tego wegetariański i bezglutenowy.

Fasolowy smalec

Składniki:

Fasolowy smalec

Do smalcu:

Dodatki:

  • 2-4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • sól
  • pieprz (najlepiej biały ale może być i czarny)
  • majeranek (jeśli ktoś lubi mój smalec jest bez tego dodatku)

Sposób przygotowania:

Fasolowy smalec

Fasola

Fasolowy smalec
Wypłukaną fasolę zalewamy wodą i moczymy co najmniej 12 godzin

Podstawą tego smalcu jest fasola, należy ją namoczyć w wodzie najlepiej na 12-18 godzin. Wtedy będzie miała odpowiednią konsystencję po ugotowaniu. Następnie zlewamy wodę przekładamy fasolę do garna zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok.1,5 godziny. ale czas gotowania zależy od wielkości i czasu moczenia fasoli więc należy sprawdzać czy już jest miękka. Pamiętajmy by nie solić fasoli podczas gotowania bo sól tylko ją zatwardzi.

Gotowanie

Fasolowy smalec
Ugotowana do miękkości fasola odsączona na sicie i woda z gotowania.

Ugotowaną do miękkości fasolę odlewamy zostawiając część wody z gotowania która będzie niezbędna przy blendowaniu.

Dodatki

Fasolowy smalec
Podsmażamy cebulę na złoty kolor na oleju rzepakowym.

Cebulę obieramy kroimy w grubszą kostkę i szklimy na oleju rzepakowym, możemy ją odrobinę posolić. Ogórka drobno kroimy w kostkę i osuszamy.

Blędowanie

Fasolowy smalec
Blenderem ucieramy fasole dodając wodę z gotowania i olej sezamowy który nada smalcowi odpowiedni smak.

Fasolę przekładamy bo blendowania dodajemy stopniowo wodę z gotowania(najlepiej jak zarówno fasoli i woda nie są jeszcze zimne wtedy lepiej nam się utrą). Jak utrzemy fasolę na gęstą papkę dodajemy olej sezamowy i dalej ucieramy aż olej wtopi się w masę. Dodajemy podsmażoną cebulę , pokrojony w drobniutka kostkę ogórek kiszony osączony dokładnie z wody(by nie rozrzedził smalcu),doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy i mamy pyszny smalec.