Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Tortilla z warzywami i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna tortilla, która idealna będzie na obiad. Warzywa idealnie komponują się z mięsem. Będzie doskonała dla fanów tego dania.

Tortilla z warzywami i kurczakiem

Składniki:

Tortilla z warzywami i kurczakiem

Ciasto:

  • 2 szklanki maki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • około 120 ml ciepłej wody

Nadzienie:

  • 30 dag fileta z kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 25 dag mrożonych warzyw: bukiet jarzyn wiosenny

Sposób przygotowania:

Tortilla z warzywami i kurczakiem
1. Najpierw muszę do miski dać mąkę, sól i olej. Stopniowo wlewam wodę przy tm zagniatając ciasto.

2. Formuję kulę, przykrywam miską i odstawiam na około 30 minut.

3. Po tym czasie ciasto dzielę na 6 równych części.

4. Z kolei wałkuję cieniutkie, okrągłe placki i smażę na suchej, bez tłuszczu, gorącej patelni. Po kilka sekund z każdej strony.

5. Następnie przygotowuję mięso.

6. Umyte i osuszone mięso kroję w paseczki. Obtaczam je dokładnie w przyprawach i odstawiam na 15 minut.

7. Po upływie czasu smażę je na rozgrzanym oleju do zrumieniania i miękkości.

8. Teraz przygotowuję warzywa.

9. Warzywa rozmrażam. Dokładnie odsączam z wody.

10. Następnie na patelni rozgrzewam masło i smażę na niej warzywa. Cały czas mieszam, następnie przyprawiam solą do smaku.

11. Na placki tortilli układam warzywa i mięso. Na koniec zwijam.

12. Gotowe. Smacznego!